Konopie są jednymi z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych roślin na świecie, niesamowitym faktem jest to, że każda część tej rośliny posiada unikalne właściwości i może być wykorzystana zarówno w celach przemysłowych jak i terapeutycznych. 

Konopie i ich właściwości są doceniane od tysiącleci, a pierwsze wzmianki o medycznym zastosowaniu pochodzą już z czasów neolitycznych. Długa historia użytkowania niesie ze sobą nieocenione źródło wiedzy, które nawet w dzisiejszych czasach są udowadniane naukowo w przeprowadzanych badaniach klinicznych i przedklinicznych. Postęp wiedzy sprawia, że odkrywamy co rusz nowe właściwości tej niesamowitej rośliny.  Jako, że konopie są wielce skomplikowane pod względem budowy chemicznej i w jej składzie jak dotąd odkryto ponad 500 różnych substancji, z czego ponad 100 stanowią kannabinoidy, stanowią ciekawy temat rozważań naukowców.  

Konopie podobnie jak inne zioła można użyć w różnorodny sposób, są surowcem zielarskim bardzo cennym i  uniwersalnym. Zarówno korzenie, jak i łodygi, liście, kwiatostany i oczywiście ziarno może znaleźć swoje zastosowanie. Oczywiście te wszystkie części roślin różnią się między sobą zarówno ze względu na aktywne substancje jak i końcowy efekt produkcji. Z ziaren uzyskujemy cenny olej, który bogaty w kwasy Omega 3 i Omega 6, które w konopiach występują w idealnych proporcjach dla ludzkiego organizmu, witaminy -zwłaszcza A oraz E, która jest uważana za witaminę młodości. Stąd olej konopny znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Z kwiatostanów można otrzymać  ekstrakt bogaty w kannabinoidy, mniejsza ilość kannabinoidów występuje w liściach i łodygach, jednakże nawet z tych części roślin można zrobić ekstrakty lub przeznaczyć je na napary, soki lub sproszkować. Również korzenie, które nie są aż tak popularne, jak wykazują źródła historyczne oraz pojawiające się badania wykazują potencjał terapeutyczny. 

Rozmieszczenie substancji leczniczych nie jest jednak równomierne i należy mieć to na uwadze. 

W celu pozyskania jak największej ilości substancji czynnych należy brać pod uwagę czas zbioru surowców, suszenie, a także przechowywanie w odpowiednich warunkach. Następnie, aby rozpocząć przygodę z ziołowymi ekstraktami, odpowiednio wydobyć z ziół substancje lecznicze i cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Często jest też tak, że nalewki, maceraty czy odwary sporządzane na tych samych produktach mogą bardzo różnić się między sobą mocą i skutkiem działania. Dzieje się tak ponieważ nie istnieje jedna i uniwersalna recepta na zrobienie ziołowego ekstraktu, można je łączyć, robić mikstury, próbować nowe rozwiązania.

W jaki sposób możemy zatem przeprowadzić ekstrakcje konopne?

 Bogactwo substancji aktywnych występujących w całej roślinie konopi i jej uniwersalność daje nam niezwykle szerokie możliwości zastosowania ! Warto podkreślić fakt, że jeśli zależy nam na ekstrakcji kannabinoidów, jako rozpuszczalnik, należy użyć tłuszczu, alkoholu lub gliceryny. Dzieje się tak ponieważ konopie są roślinami lipofilnymi, a kannabinoidy nie rozpuszczają się w wodzie. 

  1. Napar (Infusum) – Najprostszy sposób na wydobycie z roślin substancji leczniczych. Jest to wodny wyciąg przygotowany w podwyższonej temperaturze,przygotowywany ze świeżych lub suszonych części roślin. Sporządza się przez zalanie ziela wrzącą / gorącą wodą i pozostawienie go pod przykryciem na około 15 minut. Napary nie nadają się do przechowywania, należy je przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Napary konopne są dobre do picia, jak również idealnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry do przemywania np cery trądzikowej. W celu wydobycia większej ilości kannabinoidów, do naparu warto dodać odrobinę masła, ghee czy oleju kokosowego.
  2. Macerat (Maceratio) – Jest to wyciąg z ziół i można go wykonywać na zimno (w temperaturze pokojowej) jak również w podwyższonej temperaturze. Może być olejowy, glicerynowy, alkoholowy. Ogromną zaletą maceracji jest prostota prowadzenia ekstrakcji i otrzymanie klarownego ekstraktu. Idealny dodatek w kuchni jak i kosmetyce. 
  3. Wyciągi olejowe (Olea) – Jest to forma maceracji tłuszczami, olejami. Idealnie sprawdza się w przypadku konopi bowiem kannabinoidy rozpuszczają się w tłuszczach. Wśród najpowszechniej stosowanych olejów możemy znaleźć olej słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek, olej kokosowy. 
  4. Nalewki (Tinctura) – Jest dość trwałą postacią leku roślinnego, to płynny alkoholowy wyciąg z surowca roślinnego, który bardzo dobrze wydobywa substancje z wnętrza roślin. 
  5. Odwar (Decoctum) – Jest to najczęściej wodny wyciąg przyrządzany przez wygotowywanie surowców, a długość gotowania jest uzależniona od rodzaju surowca i wskazań jego przetwarzania. Sporządza się go ze stwardniałym części roślin takich jak korzenie, kłącza, kora, drewno. Podobnie jak napar, nie nadaje się do przechowywania. W przypadku konopi również można przyrządzić odwar z korzeni, który może być używany do picia, jak również do przemywania stanów zapalnych. 
  6. Soki – To wygnieciony ze świeżego surowca płyn, który najlepiej spożywać od razu po wyciśnięciu. W tym celu idealnie sprawdza się wyciskarka sokowa, sokowirówka, można stabilizować go za pomocą alkoholu. Liście konopi są bogate w chlorofil, a otrzymany sok ma piękną zieloną barwę i jest niesamowitą bombą chlorofilowo – witaminową.
  7. Proszek– Sproszkowane surowce roślinne. Można je łączyć z mąką i używać do wypieków, dodawać do śniadania lub owocowych koktajli lub stworzyć ziołowe kapsułki. W przypadku konopi łatwo można sproszkować suszone liście, kwiatostany, a nawet korzenie. 

Jeśli zatem zainteresował Cię ten wpis i chcesz dowiedzieć się więcej na temat domowych ekstraktów konopnych, jak również chcesz sięgnąć po cenną dawkę informacji o medycznych zastosowaniach konopi oraz zgłębić przepisy kuchni konopnej poznaj publikację Konopne ABC- gdzie teoria łączy się z praktyką”.  Znajdziesz tam cenne wskazówki, receptury i przykłady w jaki sposób można wykorzystać soki, liście, kwiaty, nasiona, proszki konopne, olejki, haszyk konopny, a nawet kryształy CBD.

Odkryj terapeutyczne właściwości konopi i wprowadź konopie do swojej diety z książką  „Konopne ABC- gdzie teoria łączy się z praktyką”

What's your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
Paulina Szmerk
Paulina Szmerk, autorka książki Konopne ABC. Gdzie teoria łączy się z praktyką.

    You may also like

    More in:Kraj

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *